Skip to content

metal

25 Oct 2016

Acum vreo câţiva ani buni cineva mi-a spus că la o scânteie, eu devin mai cumplită ca o armată sarazină.

Atunci mi s-a părut funny. Cei cîţiva care “şi-o luaseră” de la mine până la momentul respectiv – în freză sau uşor, de control – ar fi putut să-i dea dreptate, şi am adăstat un pic cu gîndul la ei, oare ce or mai fi făcând …

Între timp, se pare că mi-am ascuţit spiritul şi limba. Din păcate. Se pare că armata sarazină a cucerit noi poziţii. Who dafuk were these saracens?

De ce fac asta, Doamne? De unde pornirea asta de a face scrum aşa uşor? De unde puterea de a lovi cu cuvintele? De unde ştiinţa de a modula cuvintele ca să şfichiuie prin aer, rece ca tăişul lamei?* “Ai zis un Bună ziua care-a sunat ca un du-te-n p...”

Eram clasa a 6a când am folosit asta prima dată. Am stat o oră întreagă în picioare pentru că îi spusesem unei profesoare că nu ne-a predat lecţia din care voia să ne asculte. Profesoara a trimis acasă după mama, iar mama n-a avut altceva de zis decît “aşa a învăţat-o tat-su”. Da, tata m-a antrenat, urmând să aibă şi el de-a face cu limba mea ascuţită şi cu plăcerea de a întoarce cuvintele în arme împotriva lui. Într-a 12a era să nu intru în bac din pricina unei discuţii cu diriga, care s-a terminat având puncte de vedere divergente şi cam ireconciliabile, din nou a trebuit se implice mama, să-i spună că oricum nu-mi trebuie chimia ei, mai bine îmi dă 5, scapă de mine, dau bacul şi dispar din lumea ei, mă pregătesc pt. limbi străine.

Sunt zile în care plec la birou şi, trecând pe lângă o biserică, mă uit la turla ei cu cruce şi mă rog “Doamne, dă-mi răbdare!”. Dă-mi te rog răbdare cu cel care încearcă să mă prostească. Dă-mi te rog răbdare cu cel care întreabă de 10 ori pe săptămână acelaşi lucru, justificîndu-se că are atîta treabă încît preferă să nu ţină minte răspunsul. Dă-mi te rog răbdare cu stupidul care nu ştie de glumă şi cu cel căruia i se pare că ne putem trage de şireturi prea uşor. Dă-mi te rog răbdare cu mărunta la creier şi la inimă care vine şi-mi povesteşte cu lux de amănunte cum se omoară animalele la ţară, şi deşi o rog să tacă nu tace, şi mie mi se face rău şi transform răul în cuvinte cu care dau. “Vezi, M., ce se întîmplă cînd te rog să taci şi mă jigneşti? Te jignesc şi eu.” Dă-mi te rog puterea să nu îi mai evaluez, să nu le arăt că au atitudini greşite sau convingeri aiurea, să-i las să plutească în micimea şi ignoranţa lor, să nu le mai pun de fiecare dată o oglindă în faţă, să trec mai departe fără să le răspund, să mă fac că nu există, să număr pînă la 10, să, să să să….

Of.

Sau găseşte-mi, Doamne, un curs de debate, că toate sunt pentru puştanii de liceu …. nu am cu cine mă exersa ca lumea, îmi toc nervii degeaba.

Mulţumesc anticipat.

 

  • *astrologul de serviciu vine şi zice: cum de unde, ai Marte în Berbec, aspectat negativ de un Uranus care e pe comunicare, cum vrei să fie altfel? De unde apă să îl stingă, n-ai apă în astrogramă… Eşti Mistreţ de Metal, ce să mai vrei. Zornăie-ţi săbiile şi vezi să nu-ţi tai mustăţile.

 

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: