Skip to content

Albastru

24 Apr 2009

Un plin de benzină: 80 lei.
O cola, un pachet de ţigări şi o pungă de crănţănele: 15 lei
O absenţă motivată de la serviciu în zi lucrătoare, fără zile din concediu: ceva de care nu s-a mai auzit de pe când lucram la Centru, primul job, probabil prin 1996.
April. Sea. Eu. Azi. : P r i c e l e s s

Prima oprire, 2 mai. Era să ratez intrarea pe uliţa cu faleza, aşa de multe viloance au crescut în zonă. Ajuns jos. Oprit. Deschis uşa. Acolo era, ea era, aşa cum ştiam că trebuie să fie.
În schimb, modificat şi nu neapărat în bine, restaurantul pescăresc din capăt, care capătă etaj. Drumul spre dig e distrus de apă. NudiBar nu pare să fi suferit modificări. Plaja pare mai îngustă.

Răsuflat adânc (nu pot descrie mirosul perfect al mării), urcat în maşină, plecat la VV. De sus, cum vii spre VV, zăreşti blocuri. Hoteluri-blocuri. Jale. Înfloreşte Vama mea
Peste tot oamenii muncii de la oraşe şi sate pregăteau deschiderea sezonului estival care va avea loc săptămâna viitoare, cu ocazia zilei internaţionale a celor ce muncesc, era o forfotă lucrativă şi-un zor demn de o cauză mai bună.
La marginea plăjii, fireşte, aleea de beton. Zău dacă reuşesc să pricep ce rost are. La unul din cele două stufuri de pe plajă, respectiv la Ovidiu, au schimbat acoperişul şi acum pare mai scundă toată manţocăria. Prindeau boxele şi făceau o probă de sunet, cu o lălăială necunoscută.
Am mers spre cherhana şi am stat preţ de o ţigară pe talianele lungi de peste 10 metri (măsurate la pas), care aşteaptă, măcar ele, să fie puse la locul lor, să dea acel detaliu nelipsit din toate pozele din VV. Steven, epava, nu mai e. Ţărmul arăta ca ceva ce nu vreau să văd, şi-n larg nu mai era nimic reprezentativ. Of.
Mă-ntorc şi-o pornesc agale pe alee, spre Dâmboviţa. Multe schimbări, multe terase închise aşteptând un nume nou – îmi plăcu în mod deosebit acest detaliu de design de largă inspiraţie, în stânga e terasa cu clătitele, în dreapta.. nimic deocamdată, sus tot nimic, jos un loc de trece o pisică. M-apuc să fac poze pe ici pe colo, ajung până sus, mă zgâiesc la Dâmboviţa care nu se mai poate vedea din pricina construcţiei care se ridică pe locul fostei parcări, urc până sus şi mă uit prostită la toată strada, căreia-i făceam elogii pline de dor acum câţiva ani.

Intru la o alimentară să-mi iau o bere fără alcool, să-mi înec amarul. Rezon, cum draq să-ţi îneci amarul într-un cico de hamei?! Acolo m-a oprit un coleg de şcoală generală care m-a recunoscut (nu m-am schimbat prea mult în ultimii 23 de ani… ) şi cu care-am stat la o bere, cu el şi cu doi amici. Terasa lui/lor – ‘Piraţii’ – e cred singura în care mai poţi găsi spiritul vamaiot, şi muzica. Ei stăteau la soare şi se uitau la ea de vizavi, sprijinind o fundaţie de viitor hotel, bucurându-se de a 2-3-4-a bere a zilei şi ascultând rock-uri din maşină. La plecare, deşi n-am spus nimica nimicuţa de blog, unul din ei zice Vezi să scrii fumos despre noi. Da, o să scriu foarte frumos. Nu foarte frumos, că înseamnă că ne pui pile, dar nici foarte urât, că io zic că nu merităm. Nu merită, aşa e. Am stat acolo cam o oră, şi zău că n-aş mai fi plecat. Era atmosfera aia din tabără, gen mergem acum la bere şi punem cortul mai târziu, de care mi-e atât de dor.

Eh. Totuşi am plecat. Aveam de ajuns acasă, maică-mea nu ştia unde sunt, nimeni nu ştia, nici chiar eu, dacă mă gândesc acum în urmă parcă nu-mi vine să cred c-am fost. Noroc cu pozele, cu scoicile din pungă şi cu avertismentul încasat p-autostradă că mergeam fără luminile de întâlnire (era să fie amendă, dar a fost drăguţ poliţistul şi mi-a dat numai două puncte, nu voiam să vă stric bucuria – mi-a spus, arătându-mi unde să semnez şi dându-mi procesul verbal.)
Ş-am venit ascultând REM – Nightswimming pe repeat.

April. Sea.

Advertisements
11 Comments leave one →
 1. impricinatul permalink
  24 Apr 2009 10:25 pm

  bai, tata, e real, sau bagi din top?

 2. 24 Apr 2009 10:58 pm

  totul e real. si pozele sunt de azi.

 3. 24 Apr 2009 11:10 pm

  doar locul meu de cort e neschimbat.

 4. mack permalink
  25 Apr 2009 5:54 am

  bravo, măi, fată!
  >:D<

 5. 25 Apr 2009 10:58 am

  Imi vine sa plang. Pe bune…

  Saptamana viitoare voi fi acolo sa miros, sa adulmec, sa sufar ca un caine la fata locului.

  Dar marea, marea ramane aceeasi indiferent de blocuri, faleze, piste sau demolari

 6. impricinatul permalink
  25 Apr 2009 6:27 pm

  ou est Vama d’antan?
  flapsuri…

 7. 28 Apr 2009 6:29 pm

  nu ca as avea cum sau cand – dar sincer, nu m-as mai intoarce in vama. parca de fiecare data cand vad poze pare si mai departe “vama d’antan”, cum bine zice impricinatul. asta e rotire de cutit in rana, sau pt mine cel putin asa ar fi, sa vad cum s-au schimbat toate, si majoritatea in rau….

  oricum, sincere felicitari pt chiul si pt fuga. that’s my April!

 8. aprilseas permalink*
  28 Apr 2009 9:32 pm

  da.
  si eu spun ca tin prea mult la amintirile mele ca sa mi le las terfelite de te miri cine. am renuntat la multe lucruri pentru ca nu mai erau asa cum trebuiau, si nu imi pare rau. as renunta si la tara, care nu e asa cum m-asteptam si care-mi murdareste zilnic amintirile si asteptarile. dar nu cred ca mi-ar fi altfel in alta parte, decit pentru o vreme, pina cind te-nveti cu locul.
  revenind la plimbarea mea spre mare, m-am surprins vorbind de una singura, repetind un singur cuvint: groaznic. asa este vama acum, dar e normal sa mi se para asa. lucrurile se schimba si ar fi aiurea sa ma incapatinez sa stau intepenita in proiect numai pentru ca asa am apucat. dar as vrea sa vad ca rezultatul merita efortul. de cele mai multe ori rezultatul a fost dezamagitor, dar e problema mea.
  pina una alta, un lucru bun: sunt mai putine terase in VV, prin urmare sunt sanse ca la vara sa poti sta pe plaja si auzi muzica de la doar o terasa. asta ca sa vad si o urma fina pe paharul deja golit ;)

 9. 12 May 2009 11:58 am

  Buna aia cu “cico de hamei”. Notat in “vocabularul cu expresii frumoase”. Cine-si mai aduce aminte?

 10. aprilseas permalink*
  12 May 2009 5:12 pm

  cine vorbea de vocabular cu expresii frumoase … “locul in care s-a nascut uitarea” cum e?

 11. 13 May 2009 7:20 am

  Era de bine, de data asta, mai fata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: