Skip to content

leapşa

6 Mar 2009

Mack m-a lepşuit, şi Vidal a dat un răspuns care m-a blocat la mantinelă. Cică să spun motive pentru care m-aş linge pe degete.
Eu nu poci să mă ling pe degete, fin’că nu ştiu să mănânc cu mâna.

Am fost în India, unde se mănâncă până şi iaurtul cu mâna, şi zău că ajungea unde trebuie, nu pe palmă / încheieturi / coate. Mi s-a spus că sunt în Roma şi trebuie să fac cum fac romanii. Am arătat bunăvoinţă: am alergat o bucăţică de cartof în farfurie, spre disperarea mea şi uimirea mesenilor. Până la urmă m-am dus la geantă, am scos penarul meu cu pretenţii de portfard, am scos două pixuri de plastic, le-am spălat şi am început să mănânc cu ele. Şi zău de n-aveam mai mare viteză cu două hashi de plastic decât cu degetele din dotare. Aşa, dacă vreţi Romă, na-vă Beijing.

Nu-mi iese. Am fost la restaurante arăbeşti şi am reuşit să înmoi nişte lipie în humus, după care am revenit la ustensilele obişnuite.
Tata m-a învăţat să mănânc şi puiul şi peştele – pe vremea când le – cu furculiţa şi cuţitul, şi pot preda lecţii de desfăcut peştele de rămâne şira întreagă.
Aşa că, dragă Mackerele, nu pot să-mi ling degetele.

Dar pot sorbi direct din castron zeama de salată de roşii cu de toate-n ea, roşii din cele care nu mai sunt, mari şi cărnoase, castraveţi aromaţi, ardei, ceapă, usturoi doar în trecere, mărar o chită, şi ulei din cel cald şi gros, cum spunea Preafemeia într-o însemnare de demult.
Şi mă mai pricepeam să fur din borcane dulceaţa şi şerbetul (fără osebire de fructă), să pară că-s borcanele întregi, că le săpam harnic şi cu dedicaţie şi rămânea din conţinut pe margine, de la distanţă nu păreau nici atinse.
Într-a opta eram responsabilă de salata de vinete, ceea ce fac şi-n zilele noastre, şi mă şi pricep s-o mănânc…
La vremea aia numai bunică-mea mă-ncuraja să bucătăresc, şi halea fericită din orice produceam eu. Mama se uita de sus şi zicea “să găseşti tu pe cineva care să mănânce ce găteşti tu!”. Acum savurează piepţi de pui la cuptor cu diverse, şi peşte nu-ş cum, pe care eu nu le gust, dar i le fac, şi prăjituri, tăvi de legume şi orezuri felurite, pe care le fac şi pentru mine. Ah, da, şi felurite şi neştiute salate, că nu-mi ies două la fel, mereu schimb ceva. Recunosc că, dacă ar fi să, aş putea trăi cu ce produce marea.

Pentru că n-am fost niciodată sclifosită la mâncare – cu excepţia laptelui dulce şi a mămăligii, cărora nu le-am găsit un rost pe lume încă – nu pot decât să spun că îmi place mâncarea gătită cu suflet şi cu chichirez.
Şi o cafea de vorbă.

Advertisements
14 Comments leave one →
  1. mack, fainting permalink
    7 Mar 2009 8:55 am

    hihi, adeveresc pentru publicul necunoscător că apriliţa nu mănîncă cu mîna
    dar să nu ştii tu cum e cu laptele şi cu mămăliga, ca de exemplu lapte cald cu mămăligă rece, de ieri, şi un praf de sare…

  2. mack permalink
    7 Mar 2009 8:56 am

    (hait, puseşi moderare?)

  3. aprilseas permalink*
    7 Mar 2009 2:09 pm

    nu pusei acum. moderarea e de la inceputuri, dar te semnasi tu diferit de alte dati, de mack, fainting nu stia wordpressul meu.

  4. mack permalink
    7 Mar 2009 2:41 pm

    aiaiai, cielito lindo, a rămas de la wordpressul lui vidal, scuze!

  5. Andreea permalink
    9 Mar 2009 3:12 pm

    Na,ca mi s-a facut foame!

  6. 13 Mar 2009 2:19 pm

    care e ideea cu moderarea? adica dc cineva lasa un comentariu tampit poti oricum sa-l stergi, nu?
    dar mi se pare nedrept sa moderezi comentariile
    e ca si cand ai porni de la premiza ca oamenii lasa comentarii cretine
    era o chestie… imi scapa acum denumirea.. parca prezumptie de nevinovatie?

    existenta mamaligii nici eu nu o inteleg, dar laptele.. cum ar fi toate prajiturile fara lapte? sau inghetata?
    sau ciocolata de casa

  7. 13 Mar 2009 2:21 pm

    jump to comments :))
    acum ma simt de parca m-ai invita sa ma arunc intr-o piscina fara apa :D

  8. aprilseas permalink*
    13 Mar 2009 6:29 pm

    care e ideea cu moderarea? pai e cam asa: de acum inainte, cind o sa mai treci p-aici si o sa te-mburde cheful de comentat, daca nu te semnezi cu acelasi nume si acelasi mail, iar o sa fie nevoie sa-ti aprob comentariile.
    daca o sa te semnezi la fel, o sa comentezi direct.

    prezumtia de nevinovatie am luat-o in calcul si acum: am aprobat comentariile, desi nu cred ca stiu cine esti. nici nu conteaza, fii binevenit(a) si enjoy.

  9. 16 Mar 2009 9:26 am

    :)
    multumesc pt //welcome
    sunt o ea, si nu ma cunosti (sau eu pe tine)

  10. aprilseas permalink*
    16 Mar 2009 11:06 am

    vezi, iar a trebuit sa-ti aprob comentariul, pentru ca ti-ai schimbat adresa de mail pe care-ai trecut-o in formularul de comentarii.
    most welcome pentru welcome, etc.
    ma gindesc c-ai putea sa fi un/o fost weblog user, si aveam vreo doua nume dragi mie pe la vremea aia.

  11. 16 Mar 2009 12:53 pm

    sunt fost user weblog, dar nici o legatura cu cei dragi tie – e prima oara cand comentez pe blogul tau, aici sau pe weblog
    pare rau de dezamagire :P
    am zis asta ca nu fac pe misterioasa si / sau sa-ti creez asteptari false, dar o sa termin cu offtopicurile si batutul apa in piua :)

  12. aprilseas permalink*
    16 Mar 2009 4:32 pm

    nu ma gindeam ca esti din cei apropiati mie, ca doar deh, p-aia-i stiu bine.
    ma gindeam la doua nick-uri de pe weblog. daca zici ca nu m-ai comentat niciodata, mai ramine unul singur, unul avind m la cel de-al doilea nume. si la vremea aia era trecut in lista mea de linkuri pe care le vizitam des. (ma refer la numele la care m-am gindit cind am vazut puzderia de comentarii la insemnari vechi)

    nu conteaza.
    comenteaza, draguta, chiar si offtopic. nu ma deranjeaza – si cititorii mei stiu.

  13. 18 May 2009 7:12 am

    Aşa-i că e mult mai bun cu mâna? :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: