Skip to content

despre nori

14 Nov 2008
tags:

Însemnarea de mai jos este în loc de mail, la rugămintea unei prietene: zi şi mie despre nori + interpretare meteo.
Nu prea o să pun poze, că e netul plin.

Ca regulă de bază, nici o interpretare de nori nu este 100% corectă decât pentru momentul în care norii sunt pe cer. Cerul trebuie urmărit constant pentru a putea face o predicţie meteo corectă.

De sus în jos, în ordinea numerelor de pe tricou, avem:

1.
Cei mai înalţi nori sunt Cirrus. Sunt formaţi din cristale de gheaţă, şi par nişte fire de vată întinse pe cer. Sunt foarte frumoşi, foarte pozaţi.

Între Cirrus-i, mai importanţi ar fi:
a) cei care par ca nişte virguliţe, cirrus uncinus, care pe cerul de vară înseamnă ‘şanse de ploaie, vezi următorul nor’, iar pe cerul de iarnă ‘ninge în 36 de ore’.
b) cei care formeaza o structură ca o şiră de peşte, care înseamnă ‘70% şanse ca mâine dimineaţă să fie deosebit de rece’. Deşi pare ciudată, e o structură des întâlnită.
La fel, destul de des întâlnit dar mai puţin în România, e o structură de nori subţiri şi în spirală, înşurubaţi. De obicei apar în zona ţărmului mărilor şi oceanelor, acolo unde un front plin de apă, de exemplu, întâlneşte un front mai uscat, şi se fac turbioane pe orizontală, la mare înălţime.
Când se adună mai mulţi cirrus la un loc se fac c) cirrus castelanus, care pot acoperi cerul în proporţie destul de mare, şi sunt mai compacţi. Nu aduc frig dar pot aduce vânt dedesubt, adică la nivelul pământului. Sunt zile de vară în care bate vântul destul de serios deşi pe cer nu-s nori furioşi, ci doar nişte fire.
Sau d) cirrostratus ca o ceaţă fină. Dacă pare să formeze un fel de halou în jurul soarelui / lunii, înseamnă atmosfera umedă, dar şanse reduse de ploaie. Aceşti nori pot compune mackerel sky. :)
Cirrus aduce schimbarea vremii (nu şi a vremurilor, darn!). E un nor subţire, ‘de vară’, dar nu vă lăsaţi înşelaţi de firele fine, albe, de pe cer, că dacă sunt mai mult de 20% e ca şi cum ar fi 100%. Mi s-a întâmplat să vad un apus frumos, era un cirrus radiatus cam aşa, nu chiar atât de mare totuşi, fâşiuţe ca nişte raze alb-roz pe un apus roşu de munte, şi, graţie atlasului de nori de la bunicu’, să-l interpretez corect şi să refuz drumeţia montană d-a doua zi. Cei care au plecat au venit ciuciulete, înnoroiţi şi muraţi bine.

2.
Norii Alto: ~stratus, ~cumulus. Nori medii, formaţi din Cirrus care se adună sau margini de Cumulus. Se intepretează ca ‘în schimbare’. Dacă înainte erau nori de timp frumos care s-au adunat într-o echipă compactă, sunt altrostratus. Dacă a plouat sau a fost vreme întunecată şi acum se zăreşte cerul prin ei, sunt altocumulus.
De obicei sunt compacţi, cu posibilitate de 15-30% cer albastru, şi vin cu vânt, punct. În cazul în care zburaţi prin alto~ whatever ăştia, simţiţi frumuseţea lor până în stomac… ca turbulenţe. Prezintă formaţii interesante, dungi ca vălătucii de lână bine aliniaţi, coame de cai sau mackerel sky. Pot fi grupaţi sau întinşi pe tot cerul într-o ceaţă compactă şi destul de joasă, fără margini şi diferenţe de nuanţă.

Dacă la cirrus ne gândeam că s-ar putea să se schimbe vremea, o dată cu alto~ cei compacţi, treaba devine serioasă.

3. Şi devine foarte clară o dată cu Cumulus. Din Cumulus plouă / ninge.
Vin frumuşel ca nişte oiţe în pâlcuri, cumulus humilis cică, auzi!, mai subţirei sau mai groşi, depinde unde-s formaţi şi pe unde s-au plimbat înainte. În Glasgow am văzut nişte minunăţii de nori d-ăştia, şi da, a plouat zilnic, dar nici nu făcea să-ţi deschizi umbrela, era doar o burniţă.

Când s-adună, they are there to stay. (Dacă nu s-adună înseamnă că aveţi parte de cumulus de timp frumos, aşa că admiraţi-i, că-s frumoşi şi dau bine în poze, în contrast cu cerul albastru curăţat de praf). Un Cumulus serios stă pe cer cu zilele şi dacă-ntinzi mâna îl apuci. Cu un d-ăsta nu ştii unde-i soarele pe cer căci tot ce vezi este o margine gri de nor jegos, şi, bând a 10a cafea a zilei, te dai lovit ca să fugi acasă să dormi. Câteodată-şi aduc şi rudele mai sarace, cumulus fractus, nişte pete gri închis (diferenţe de nuanţă) care fug în mare mare viteză pe sub ei. Deci vânt, nu? De obicei acolo sus, nu aici jos, dar nici mult nu mai e. Când termină aştia micii cu fuga, să te ţii.
Fiindcă vânt, atunci şi norul se ridică pe verticală. O structură d-asta furioasă, de formă nicovală sau conopidă, se cheamă cumulonimbus. O structură frumos rotunjită de vânt jos şi cu o mare conopidă în vârf. Uite-aşa. Era în formare (cumulonimbogenitus, deci). N-a plouat chiar atunci, ci-n 12 ore. Uite aşa, şi la urmă aşa.
Tipic pentru cumulus este să aibă partea de jos dreaptă şi închisă la culoare, adică prezintă umbră proprie. Sunt foarte des prezentaţi în picturi.
Câteodată pe cer poate fi un amestec de nori, cu un cumulus care se termină sus cu cirrus şi cu multe fragmente sau zone de altostratus. Atunci este cer haotic, şi zice de rău, dar nu mereu, spre marea mea uimire.

Material didactic online:
http://www.clouds-online.com/
http://www.theairlinepilots.com/met/clouds.htm
http://web2.iadfw.net/danb1/clouds.htm

Material didactic ne-online, de uz eu: Atlas Internaţional de Nori, editat de Insitututul de Meteorologie şi Hidrologie în 1983, traducere după ‘Atlas International des Nuages’, Organisation Météorologique Mondiale, 1956.

pies: aştept linkuri la poze frumoase cu mackerel sky…

Advertisements
6 Comments leave one →
 1. 16 Nov 2008 12:14 am

  nu cred ca o sa ma pricep, dar este ceva destul de interesant. cand eram micuta credeam ca nori sunt niste forme si imi vorbesc. apoi ca-s din alta lume. apoi ca-s tablou. prima oara cand am zburat am ras la maretia lor… parca erau framantati :)

 2. 16 Nov 2008 2:18 pm

  rîzi, ai? :)
  să ne uităm prin DB, aşadar…

  ps: danke de prezentare! cu nişte fractus (aflu, iată) m-am jucat eu într-o dupămasă pe chei, cu muzică în fundal, de am uitat să mai conduc (te mai miri că dau peste in-solenţe). tare frumoşi. cînd o să fiu mare o să am o adevărată DB cu nori. aşa mă gîndesc.

 3. 16 Nov 2008 2:52 pm

  Dutch mountains

 4. aprilseas permalink
  16 Nov 2008 3:56 pm

  dutch mountains?? desteapta chestie. de unde munti in Holandia? de la nori, voila.

 5. 16 Nov 2008 4:51 pm

  http://uk.youtube.com/watch?v=J2YxNx46yTM

  PS: imi place wordpress mai mult decit blogspot ca ma respecta pe mine A si nu ma transforma in a :))))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: