Skip to content

succesuri

8 Oct 2008

Proaspătă:
Tocmai am trecut prin intersecția de la Rosetti. Super ultra aglomerată, claxoane, mașini în toate sensurile, semnalizări vocale și / sau electrice și iarăși claxoane. Undeva, pe deasupra mașinilor, zăresc un chipiu și două mâini agitându-se ca bătute de vînt. În încremenirea mașinilor, mîinile alea păreau că-și iau zborul.
Noi stăm.
Ele s-agită.
Noi mai stăm nițel.

La un moment dat, posesorul chipiului clachează nervos. Pornește cu pași vînjoși spre mașina de poliție de pe margine (pe lîngă PNȚ), ajunge la ea, își scoate chipiul excedat și dă cu el de mașină. Șduf. După care s-apleacă (destul de ușor), și-l ridică din praf și intră în mașină, demarând cu scrîșnet de roți pe singurul exit din intersecție pe care nu-l blocase, spre Armenească.

În urma lui, claxoane și mașini în intersecția încremenită.

Advertisements
35 Comments leave one →
 1. 8 Oct 2008 3:55 am

  :)))))))))

 2. 8 Oct 2008 4:02 am

  thank you, thank you, with my best Elvis voice.

  m-a distrat teribil, mai ales ca eu eram unul din cei ințepeniți în intersecție. :P
  ia zi, cum se mai văd diacriticele acum? i need to know.

 3. 8 Oct 2008 4:49 am

  :) o fi fost incepator.
  eu vad diacriticele

 4. 8 Oct 2008 5:18 am

  dom’le, nu se vad, imi vine sa dau si eu cu caciula de pamant… adica a (de la "ala" se vede) dar sh si tz nu. eu nu am schimbat nimic la sistemul meu, dar vad ca la tine toate posturile apar cu patrate acum. chestia asta mi se mai intampla si la cateva alte bloguri uneori. si nu, nu imi spune sa nu mai folosesc Explorer ci sa imi cumpar mugur de fluier sau branza in coaja de brad ca nu pot schimba nimic……stau si imi ies ochii ca la melc incercand sa descifrez ce scrii :)

 5. April permalink
  8 Oct 2008 5:20 am

  imi pare tare rau. si eu am explorer. n-am facut nici o modificare, ca dovada ca le vezi si p-alea mai vechi tot asa. doar nu m-apucam sa schimb diacritice din urma.
  ai em zo zori…..

 6. 8 Oct 2008 6:45 am

  politistu ăla… era gras?
  diacriticele se văd sub formna unor pătrăţele gingaşe.

 7. 8 Oct 2008 7:49 am

  are dreptate sebastian-corn, politistul tau din poveste e musai sa fie gras, cu camasa iesind un pic din pantaloni, ca nu incape burta in ea. superb :)

  deci vezi, nu numai mie imi apar patratele, parca ma bucura cum, credeam ca e de la mine. dar pt ca misterul se adanceste, comentariul lui sebastian-corn apare bine, cu diacritice bine mersi, si tz si sh……pe cand restul de comentarii – inclusiv al tau aprilule – e fara diacritice deloc.

  zoan crepusculara, ce sa-i faci :)

 8. April permalink
  8 Oct 2008 8:53 am

  patratele sunteti voi !!!

  si politistul ala, desi era mai dreptunghic…

 9. 8 Oct 2008 9:44 am

  sh shi tz tot la fel adica mai mici sa traitzi !

 10. 8 Oct 2008 9:45 am

  altfel spus: par sa fie din alt font – pe care probabil masinile altora nu il recunosc – a mea da, si il reda la justa lui valoare

 11. 8 Oct 2008 10:20 am

  ah, poza aia e pe lângă tunelul secret care leagă palatul Ghica de mănăstirea Plumbuita…

 12. 8 Oct 2008 11:09 am

  hahaha
  in rest …all good?

 13. Departe permalink
  8 Oct 2008 12:23 pm

  Geniala imagine…..:) este ca te-a inveselit un pic?

 14. 9 Oct 2008 1:06 am

  patratele pentru ca scrii cu diacritice cu sedilasedila in loc de cele cu virgula.
  netscape-ul meu recunoaste diacriticele cu sedila si sunt vizibil diferite de cele cu virgula. in explorar vad patratele.
  jucam un x si 0?

 15. 9 Oct 2008 1:07 am

  http://www.diacritice.ro/cum_sa_convertesti_de_la_virgula_la_s

  convereteste-ti textul aici inainte de a-l posta, daca vrei. e mai la-ndemana decat sa-ti schimbi fonturile. depinde de masina.

 16. 9 Oct 2008 1:19 am

  aici detalierea problemei tale:
  http://www.secarica.ro/html/s-uri_si_t-uri.html
  aici fix-ul:
  http://www.diacritice.ro/cum_sa_scrii_cu_diacritice_in_windows

  aici diferenta dintre sedila si virgule:
  ‘mașina de poliție de pe margine (pe lîngă PNȚ’
  ‘maşina de poliţie de pe margine (pe lîngă PNŢ)’
  )pe care tu sigur o poti vedea, cei care vad patratele, :D, nu!)

 17. April permalink
  9 Oct 2008 1:19 am

  o sa pun o poza cu textul, asa cum il vad eu. nu sunt sedile sedile, nici virgule. ba chiar pot spune ca eu le vad ca puncte.
  whatever.
  pina acum nu erau probleme, dragilor? ca scriu cu diacritice si cu ACEST font de la inceputul anului. nu e times rom nici arial, e unul din cele pe care le ofera weblogul.

 18. 9 Oct 2008 1:24 am

  insemnarea "Sunt’ (24.06.08) se vede in regula.
  insemnarea "Nu e bine" (27.06.) e fara diacritice. Spuneai acolo de Vista care umbla dezlegata si fara diacritice.
  apoi ai inceput, probabil, sa postezi din Vista. Dupa ce ti-ai instalat tu diacriticele (necorespunzatoare) pe el. SI nu s-au mai vazut decat patratele. Probabil.

 19. 9 Oct 2008 3:47 am

  aprilsea, aprilsea,
  văd că ştii, văd că ştii…
  învaţă-mă şi pă mine, te roooog,
  să-mi pun poză sus pe blog!

  băh, mânca-ţi-aş! vreau să-mi pun şi io poză sus, aşa cum ai tu aia cu pietricele la răsărit! da’ io vreau să pui harta cu drumu’ lu’ krog dă v’o patru luni şi nu găsesc nimic în tutorial, că ştii că-s’ mai şubred dă minte când umblu cu pisiu’…

 20. April permalink
  9 Oct 2008 5:06 am

  nu am sa stau sa scriu cu alt si litere pentru virgulele alea nici intr-o mie de ani. zau ca nu.
  imi pare rau ca nu le vedeti.
  desi, daca ma gindesc mai bine, imi pare bine. m-am chinuit de la inceputul anului sa scriu cu caractere romanesti pe blog. nu mi-a fost la indemina si nici acum nu-mi e.
  voi reveni la cu fara diacritice, si cu asta basta. nu m-apuc sa instalez te miri ce prostii pe computere, numai ca sa.
  in plus, asta de la serviciu nu mai are vista si nici ofice de vista. si desi fac insemnari d-aici, spui ca toate d-atunci se vad aiurea. deci nu e nici o regula, prin urmare, jiomanfish.

 21. Departe permalink
  9 Oct 2008 6:20 am

  multumesc, fara diacritice mi se pare si mie solutia cea mai buna, la o adica e mult mai greu de descifrat cu patratele decat fara sh si tz. serios. asa ca dioptriile si neuronii mei te saluta :)

 22. 9 Oct 2008 9:46 am

  bizooooooooooon!!! :)) nici ei nu mai rezista

 23. 9 Oct 2008 12:34 pm

  aha, deci vezi, egzista o explicatie!!! e clar, ai manarit literele…..eu votez ca era mai bine fara diacritice decat cu patratele, dar ma rog, dupa voia ta.

 24. Departe permalink
  10 Oct 2008 6:09 am

  vezi ca ti-am trimis un mail pe adresa de yahoo……

 25. 10 Oct 2008 8:53 am

  Reverenţele mele, doamnă! Am pus harta pe header! Săru mâna!

 26. (-̮̮̃•̃) permalink
  10 Oct 2008 9:04 am

 27. 11 Oct 2008 1:28 am

  la vista cînd treci pe RO are prostul obicei de a trece pe noul RO (n-au rost poveştile explicative, e plin netul de "virgulele incorecte de pînă acum şi corecte de acum înainte" din Win). dar se alege din toate opţiunile pentru RO (din control panel) cea Legacy şi se termina balamucul cu româna pentru vechi, româna pentru noi şi româna pentru dezvoltatori – căci da, există şi aşa ceva!
  eu pătrăţele încă n-am văzut la tine. uneori diacritice mai coflecite, din alt font, da. da’ nimic ilizibil.

  uaaatevăr. :)

 28. 12 Oct 2008 1:08 am

  asa e, asa e, si io si gaina mea decapitata si transata am vazut mereu doar diacritice acilea. doar io am ramas sa ma bucur de chestia asta.
  :D

 29. April permalink
  12 Oct 2008 6:29 am

  gainushele mele…… ;;D

  pies: mack, n-am legacy. am lasat-o pe standard, ce po’sa fac?

 30. mack permalink
  19 Oct 2008 8:17 am

  e ciudat ca n-ai legacy. nici nu poti s-o adaugi, pentru Ro, din control panel?

 31. 1 Nov 2008 7:34 am

  mulţumesc, Dia Kritik (~ule? ~o?). vista mamii ei de la mine din comp ştie de Română (tradiţională), care-mi schimbă locul unor taste, de ex ( se obţine din shift 8, nu 9, şi + e în stânga semnului + de pe tastatura, dar care are ş şi ţ cu sedilă, cred. cel puţin mie aşa-mi pare. o să o rog pe Departe să citească şi să-mi spună cum se vede.
  ma enerveaza indeajuns ca-mi schimba locul tastelor, daca nici nu se citeste bine, adieu.

  [Problemele nu e sfirsesc la blogul asta. La serviciu am de trimis niste documente pentru a fi puse pe site. Doamna care le primeste se plinge ca nu vede diacriticele mele – povestea e cam de prin vara, in mod surprinzator acum doar ‘citeodata’ nu le vede, alteori da. Probabil ca sunt unele cu virgula si altele cu sedila, ceea ce ma baga si mai mult in ceata. Asa ca am facut o rezolutie: ii trimit documentele pdf. Si asa scapam de patratele. Dar am observat ca problema nu-i rezolvata in intregime: unele diactritice par mai mici ca altele, si problema e evidenta mai ales in titlurile cu litere mari… ]

  si nu, pe blog scriu cu Georgia.

 32. Dia Kritik permalink
  1 Nov 2008 10:15 am

  Pentru blogul ăsta soluţia e să foloseşti diacritice cu sedilă, dar nu maparea Legacy inclusă în Vista. Ia maparea (aranjamentul de tastatură) de pe pagina lui Secărică => Romanian (Standard, cu sedile) şi instaleaz-o în Vista. O să meargă perfect, eu însumi o folosesc acum ca să scriu comentariul. O să ai toate tastele la locul lor şi Departe (sau oricine altcineva) nu va avea nici o problemă să vadă diacriticele. Instalează liniştită maparea, nu are viruşi sau altceva, poţi s-o scanezi de fapt cu un antivirus înainte s-o instalezi. De fapt pun aici adresa ei, poate o mai instalează şi altcineva care citeşte:

  http://www.secarica.ro/kbdro_2.3_st_cedilla.zip

  În ce priveşte serviciul, nu prea ştiu ce să spun. Faptul că tu scrii de la acelaşi calculator şi o dată sînt văzute diacriticele, altădată nu, e curios. Ar fi posibil doar dacă tu ai schimba din cînd în cînd maparea de pe Romanian (Standard) pe Romanian (Legacy) sau dacă ar schimba-o programul cu care scrii în mod automat. Ai să scapi de problema asta dacă după ce ai să instalezi maparea lui Cristian Secară (Secărică) pentru Vista, o să o setezi ca implicită (default). În felul ăsta o să scrii cu Ş/Ţ-sedilă în mod implicit.

  De ce apar unele diacritice mai mici ? E simplu. E vorba tot de Ș/Ț-virgulă. Cînd e afişat un text care conţine Ș/Ț-virgulă, programul se uită să vadă dacă fontul cu care va fi afişat textul are diacriticele respective. De exemplu tu scrii un text în Vista cu un font ce conţine diacriticele astea ("Arial" din Vista le are). Dar îl dai cuiva care are XP, unde majoritatea fonturilor nu au Ș/Ț-virgulă (nici "Arial" din XP nu le are). Atunci programul ia Ș/Ț-virgulă de la alt font, de exemplu de la Tahoma (care conţine şi în XP Ș/Ț-virgulă). Cu alte cuvinte textul apare scris în XP cu un font (Arial), dar Ş şi Ţ apar mai mici, pentru că sînt afişate cu alt font (Tahoma). Dacă programul nu e atît de deştept ca să găsească pe XP fontul Tahoma, va afişa pătrăţele.

  Spune-mi dacă nu reuşeşti să instalezi maparea lui Secărică şi s-o faci implicită.

 33. Dia Kritik permalink
  1 Nov 2008 10:20 am

  Dacă vrei să afli mai multe despre diacritice, inclusiv păreri pro şi contra sau explicaţii tehnice, citeşte discuţia de pe forumul Softpedia:

  http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=138688&st=9

 34. Dia Kritik permalink
  1 Nov 2008 10:36 am

  Soluţia e să scrii cu diacriticele cu sedilă, nu cu cele cu virgulă. În nici un caz n-are rost să abandonezi diacriticele, din ce în ce mai mulţi blogheri le folosesc.

  Ş/Ţ = diacritice cu sedilă (codiţă lipită de literă)

  Ș/Ț = diacritice cu virgulă (codiță nelipită de literă)

  Cele cu virgulă sînt corecte, celelalte sînt incorecte (Ş cu sedilă e în turcă, Ţ cu sedilă în nici o limbă).

  Problema e că deşi cele cu sedilă sînt incorecte, ele sînt văzute bine de toată lumea. Cele cu virgulă apar ca pătrăţele la cei care folosesc Windows XP şi nu au instalată actualizarea de fonturi de la MS, care se poate descărca de la :

  http://fabrix.net/diacriticevirgula (URL prescurtat)

  Deci dacă Departe ar instala actualizarea de mai sus probabil că ar vedea bine diacriticele (zic probabil, pentru că e valabilă doar dacă scrii pe blog cu Arial, Verdana, Times New Roman sau Tahoma.

  La dimensiunea obişnuită a literelor e greu să vezi diferenţa între virgulă şi sedilă, mai ales dacă nu ştii de povestea asta cu diacrticele corecte şi cele incorecte. Ca urmare ai şi soluţia (recomandată) de a scrie cu diacritice cu sedilă în Vista, aşa cum am zis ele sînt văzute bine de toată lumea. Faza cu maparea Legacy (inlusă în Vista) merge, însă îţi schimbă poziţia unor taste. Mergi la pagina de mai jos şi descarcă maparea de tastatură pentru diacritice cu sedilă în Vista. Vei avea toate tastele la locul lor obişnuit. Derulează pînă ajungi la nişte fişiere de descărcat. Alege Tastatura Romanain (Standard, cu sedile). Citeşte şi instrucţiunile de instalare din pagină.

  http://www.secarica.ro/html/info_winvista.html

  Nu te descuraja, scrie cu diacritice, însemnările de blog mai lungi sînt mult mai uşor de citit aşa.

  P.S. Scrie-mi la adresa de poştă electronică dacă mai ai nevoie de ajutor în problem aasta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: