Skip to content

rambling

3 Apr 2008
Că tot făceam un joc de glezne, oh, my, o să am liber de summit, ce fac cu el? Am aflat după că nu mai avem liber, ia să ne băgăm minţile în cap. Dar marţi la orele şaişpe vine şefa şi zice, din uşă, uichend extins ca nato, ne vedem luni, sunteţi liberi, etc.
  
Doooohhhh. Foarte frumos.
Aşa că ieri, avînd program de voie, am întrat în voia mamii: să mergem acolo, să facem asta, să ajungem neapărat şi, să vedem aia şi ailaltă, adică taxiii, du-mă. Locurile fiind cu precădere dincolo de culoarul unic pentru NATO.
 
Prin urmare, după trebile dimineţii care s-au dus înspre ora 1pm, iată-ne pornind la drum întru traversarea Bucureştiului spre Ghencea. Intersecţia de la Izvorul Rece, liberă. Admirat în ghilimele minunata transpunere a unei stafii pe post de sculptură, în loc de fîntînă. Intersecţia de la Rosetti trecută in a jiffy, liberă şi neatîrnată. Curăţenie, poliţie, jandarmerie, plus nişte chestii care-arătau ca un fel de Schwarzenegger de plastic, cu muşchi de buret pe deasupra vestelor, mîinilor, umerilor, picioarelor. Ugh. Nişte robocopi de plastic. Well. Intersecţia de la Universitate, plină de lalele şi minunat de goală, semaforizată cu hăinuţe fosforescente dînd din mîini în toate părţile. În fine, eu mergeam înainte, aşa că am preferat să înţeleg că mă-ndemnau spre.
 
Coborît spre Calea Victoriei şi Elisabeta fostă Kogălniceanu, admir popici reflectorizanţi puşi pe mijlocul drumului, aleg să las popicii în dreapta. Wrong choice. La un moment dat, eu şi alte vreo trei maşini am fost fleşuite de pe margine să trecem de partea ailaltă. Oh, glad to oblige.
Oricum, circulaţie puţină, poliţai cîte maşini, garduri de metal închizînd străzi laterale, Logane albastre şi roşii nemarcate puse d-a curmezişul unor intersecţii, atmosferă de lucru.
După statuia lui Kogălniceanu, iată, oarece aglomeraţie, stop. Stînd la semafor, văd ca pieton un nene care trecea agale spre facultatea de Drept, ţinînd în mînă o cutie tip bilete de papagal cu un canar pe stinghiuţa de lemn. Mă uit bine. Mă uit mai bine. Coada de la stop se mişcă, mă mişc şi eu, îmi iese din cîmpul vizual. Îi zic maică-mii Cred c-am văzut pe unul vînzînd bilete de papagal. Simt uimirea maică-mii în privirea lungă pe care mi-a aruncat-o. Arăt. Uite, acolo. Da, văd – spuse ea. Ajungem în dreptul lui şi încetinesc: un tip atletic, negricios, cu geacă de piele şi mers elastic, ţinînd în mînă o cutie deschisă, şi cu un canar galben tronînd ciufulit pe ea. În faţa facultăţii de Drept. Mă gîndesc, probabil canarul era în vreo acţiune sub acoperire.
 
Oraş cu atmosfera apăsătoare, maşini albastre de jandarmerie pitite pe marginea drumurilor laterale, poliţişti în grupuri de cîte cinci (foarte bună sceneta de la cîrcotaşi de aseară: moamă, ce de maşini, fix aşa priveau şi poliţaii la stradă), clar că nu erau din Bucureşti; unora le transpiraseră chipiele. La intersecţia străzii Sf. Elefterie cu Eroilor un poliţist zicea că să stăm cu toţii, în timp ce colegul lui, 3 metri mai la dreapta primului, zicea că să mergem. Se circula numai într-o direcţie şi anume înainte.
 
La Panduri, cînd să fac dreapta, mă găseşte opritul regulamentar în faţa unei treceri de pietoni. Şi-mi scot şi eu de sub scaun o sticlă de suc să-mi ostoiesc setea. Astfel, nu observ cine era pe trecere: doi robocopi. De din dosul fundului de sticlă şi dincolo de parbriz, mă privesc atent, ezitînd să mai traverseze. Privire tip Ce faci acolo? Arăt sticla. Nu prea pare că-i bucură gestul meu, duc mîinile la cingătoare. Lichid, sticlă, uite, beau. Mbine. Trec, dar uitîndu-se înapoi.
 
La întoarcere era deja cam 5pm şi ne-a găsit blocajul. Nu se mai intra pe Ştirbei vodă partea veche, sensul unic. Aşa c-am ocolit pe nişte străduţe pe lîngă Berzei, şi am ajuns, fatalitate, tot pe Ştirbei sens unic. Nu pricep de ce nu ne lăsa să intrăm dar puteam merge pe. Ca mine mai mulţi, în capătul străzii era dop. Şi dop a fost preţ de o oră, timp în care am parcurs mai puţin de un km.
Fiind aproape pedestraş cu mîinile pe volan, am putut observa co-participanţii la trafic, pietoni sau nu. Tipi singuri, atletici, mergînd pe stradă foarte relaxat, atît de relaxat că mă tensionau pe mine. Majoritatea – tendinţă pe care-am văzut-o şi la gagici – cu ochelari de soare şi căşti în urechi. Ascultau muzică, băi speriato care eşti. Plus că de cîteva zile e un soare orbitor, stă să plouă şi-s vreo 14 grade.
Fizic atletic chiar şi în cazul doamnelor îmbrăcate sport, privind nepăsătoare într-o direcţie oarecare, calm, ascultînd muzică la căşti. Eram pe Dacia şi admiram o astfel de gînditoare, în timp ce coloana de maşini, îndesată bine şi înfundată încă de pe Ştirbei, era atenţionată maO maO maO.. miiIIIiii… maO maO că în urmă e coloană şi daţi-vă. Unde sufletele noastre, doar să fi urcat pe trotuar.
 
Cred că nu numai c-am infuzat poliţişti din provincie în Bucureşti, dar am adus şi jandarmi / gărzi din străinătate. Într-o Skoda lîngă mine erau nişte ciudaţi, numai ochi, privind în toate părţile, prinşi în traficul staţionar. Dintr-un Renault de pe contrasens coboară alt negricios. Prea mulţi, prea calmi, prea încercînd să treacă neobservaţi, prea toţi cu iPod-uri, prea bine îmbrăcaţi.
 
Azi n-am mai ajuns la culoar. Poate mîine.
Advertisements
20 Comments leave one →
 1. 3 Apr 2008 8:04 am

  Ma tem sa nu patesc si eu ca Tuvia: ea dupa ce te-a citit a observat cai-a-nflorit liliacul, eu dupa ce te-am citit incep sa ma uit piezis la tipii de pe strada. Cam atletici si cam biciclisti cu totii :))))))

 2. April permalink
  3 Apr 2008 8:06 am

  ceee săăă spun, tu n-ai un summit acolo, da?
  sîc!

  noi avem, şi asta ne ocupă tot timpul. şi toţi nervii. şi tot cheful. şi toată strada.

 3. 3 Apr 2008 10:16 am

  Da, dom’le stiu. Va da si la televizor. :))))))

 4. exquisite permalink
  3 Apr 2008 10:24 am

  asa e, va da :)

 5. April permalink
  3 Apr 2008 10:49 am

  ce misto.
  eu curat niste urzici. vreti?

 6. 4 Apr 2008 2:32 am

  Puuuuiu mic, culoaru’ nu se transverseaza, se h’ocoleste! Zau asa. Prin singurul loc posibil, respectiv prin Sud – de la Unirii pe Calea Rahovei, apoi pe 13 septembrie – da, la limita barierelor, da’ se poa’! – si-apoi Sebastian, Drumul Taberei, Militari, Crangasi… sint ale tale, fara bataie de cap, pen’ c-au fost mai libere ca niciodata! M-am fatsait eu pe-acolo, si poci spune ca, in afara de o mica aglomeratie pe Calea Rahovei, am mers fara probleme!

  Pe robocapi si pe baietii cu ochelari de soare si casti ii vazui si eu. Si-am mai auzit niste hilbillies cu accent texan conversind pe Magheru, de mi-a venit sa-i trimit inapoi la vacile lor. Eeeehh….

 7. 4 Apr 2008 2:45 am

  Mi- adus cineva urzici la caserola, gata facute cu KLMul, bagaj la cala – le maninc in portii mici ca-s pretioase
  Au zbughit-o de pe Otopeni cu ultima cursa dinainte de summit!!!! (urzicile)

 8. 4 Apr 2008 4:00 am

  ma rog, lipseste o virgula intra gata facute si cu KLMul :)))))))))

 9. 4 Apr 2008 4:27 am

  ajurea, las’ că ştim noi, urzicile sînt de pe marginea pădurilor olandeze :)))

  mack, de după nişte vinete

 10. April permalink
  4 Apr 2008 5:08 am

  @ mido: n-ai inteles. l-am traversat. si la dus a fost perfect, la intors ceva probleme. probleme care sunt in oricare alta parte a orasului, oricind in timpul anului. te-as fi invitat sa ai curaj sa-l traversezi, dar e prea tirziu.
  @ A: misto urzici facute cu KLM-ul. o fi un soi nou de mixer? ia recunoaste tu aici ca ti le-a adus chiar prezidantu’ NATO.. ;)
  @ mack: tie-ti merse netu’ azi pina acum? ca mie nu, si cind am sunat la ametitii aia mi-au zis ca a fost o problema in zona. pai ce altceva sa zica.. ma-ntreb doar cit de intinsa a fost zona.

 11. April permalink
  4 Apr 2008 5:15 am

  tot @ mido: sh-apoi, dac-o luam pe unde zici, cum mai vedeam eu canarul in misiune?

 12. 4 Apr 2008 5:40 am

  :D Corect! Cum mai vedeai tu canarul ??
  Aaa… curaj d’ala asa poetic… n-am.

 13. 4 Apr 2008 10:18 am

  am probleme cu dns-ul de la ei de-o saptamina…
  sa lasam.

 14. 4 Apr 2008 11:47 am

  Urzici aici cita frunza cita iarba, dar

  1. trebuie ochit un loc pe unde nu-si plimba astia ciinii
  2. trebuie sapat dupa legislatie: nu cumva motivul pentru care astia nu-si plimba pe-acolosa ciinele e ca numita zona e sub vreo ocrotenie ceva, de unde daca rupi o ramurea ii pasa chitantierului de ea?

  Pe cuvint, am vrut sa culeg floare de soc si mai ales boabe de soc si m-au intimidat unii ca daca iei de pe domeniul public platesti amenda !!!

  Da ce-i drept, gata culese, gata alese, gata gatite si cu dragoste-n caserola-nghesuite… sint cu totul si cu totul alt fel de mincare. Urzicile cu usturoi. Mmmmmmmm

 15. 4 Apr 2008 12:39 pm

  nelamurirea de la miezul noptii: in loc de "poliţai cîte maşini" ar fi trebuit sa se citeasca "poliţai cîţi maşini"?
  dar parca asa nu-mi suna bine la ureche. oi fi fudula de ea, mai stii?
  well, dunno, sa ma lamureasca cine stie.

 16. 4 Apr 2008 12:42 pm

  Foarte tare! :)) Si eu umblu cu casti in urechi… E adevarat ca nu-s tocmai "atletica", da….:P

 17. 5 Apr 2008 1:44 am

  vreau io urzici…

 18. 5 Apr 2008 1:49 am

  o să-ţi par o nasoală, da’ zău ca e Oboru’ plin. eu mă gîndeam la pofticioasele aste de pe alte meleaguri, să le urzic niţel.
  anul ăsta am luat de două ori, şi zău că-s curate, nici nu se compară cu ce vedeam că alegea bunică-mea, urzici cu noroi.. astea din Obor erau proaspete şi uscate, şi nici nu înţepau.
  reţetă.. dacă chiar n-ai, ţi-o trimit eu. drept e că din două sacoşe de verdeaţă rămîi cu un castron, dar hmmm.. bunnnn…

 19. 5 Apr 2008 1:52 am

  @A: dacă iei de pe domeniul public, plăteşti amendă că e public, adică al statului. dacă iei de pe domeniul privat, plăteşti amendă că e privat şi nu e al tău.
  umm.. grea viaţă.

 20. 9 Apr 2008 1:28 am

  problema nu era cu luatul, era cu_curatatul :D
  dar s-a rezolvat. iata ce pot face doua miini dibace. ale altuia
  :D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: