Skip to content

tag me baby one last time

10 Nov 2006
A fost odata ca niciodata (si mai este si-n ziua de azi) un
autor de sefeuri, pe nume Spinrad. In toamna lui ’93 a fost invitat la

Ploiesti la o adunare SF a
cenaclului Qvo Vadis, sa conferentieze, etc etc.

A spus omul ce-a spus acolo, dar la un moment dat i-a sarit
mustarul cind a primit a ts-shpea cana de cafea – care era de fapt ness.
A-nceput sa ne explice diferenta intre cafea si ness, sa ne spuna ca daca spune
cafea inseamna ca asta si vrea, cafea, boabe risnite si fierte sau oparite la
filtru, si cum iritarea era in crescendo, a terminat conferinta cu un apoteotic
si apoplexic NO NESS!!!
 

mda.
unde ramasesem?
 
Nu, nu ramasesem. Ca mai am ceva de zis. Mincarea nu se
maninca de unul singur. Asa, oricum ar fi, pe margine de strada, pe fuga, in
picioare, in autobuz.. asta nu e mincare… aia-i ceva asa, de supravietuit.
Ceva bun, gatit cu drag, se maninca intr-o companie buna, cu
vin / bere / chelcashoz alaturi, cu o discutie buna, cu un zimbet drag, pe o
fata de masa lucrata de bunica (aia de bumbac subtire in culoarea inului, si cu
pescarusi), cu farfurii in set, si daca se poate si cu o muzica buna prin
spate.
 
Car’va’s’zica 5 mincaruri, aka leapsa culinara.

1. ceamciuc – facut de bunica-mea. [nu stiu de unde vine denumirea]. Se oparesc niste rosii
din cele mari si grele, coapte bine bine, cit sa se ia coaja usor. Apoi se
toaca marunt marunt, cu seminte cu tot. Se pun intr-o tigaita la scazut, se
amesteca sa nu se prinda, se pune un pic de ulei de masline sa fie cremos, si
la urma niste usturoi (nu mult, doar de aroma) pisat, si un ardei iute dat prin
flacara. Treaba asta merge de minune cu piine prajita, sau ne-prajita, sau cu
mamaliga. Bunica o servea linga peste prajit. Eu mincam numai sosul asta.
La ceamciuc cu peste prajit (saramura) merge o tuica. De
pere de prin Vilcea. Stiu eu

 
2. Supa de rosii cu orez, de vara. Miiiiinunata. Servita
rece, cu niste patrunjel / marar /

frunze
de telina tocate deasupra. Si crutoane, pentru cine doreste.

Se poate desface o bere, tot rece.

 
3. Acum ar mege niste carne, si-mi aduc aminte ca pe vremea
cind mincam, imi placea friptura cu sfoara. Pulpa de vaca desfacuta si intinsa
cit se poate, si apoi rulata la loc avind la mijloc ou fiert, cirnati picanti,
piept ardelenesc, tocatura iute, chestii, nu mai stiu, oricum bunatati. Toata
povestea asta se ruleaza si se prinde cu sfoara si scobitori, se pune in cuptor si se coace pina-i gata, cu niste cartofi alaturi si aruncind din cind in cind niste sos (sau niste vin) spre racorire, atit in tava cit si pe git in jos  : )
Dar intrucit nu mai maninc carne, ma gindesc cu drag la
diverse orezuri pe care le faceam. Cu ciuperci (sau nu), cu bucatele marunte si
colorate de legume (sau nu), cu frunzoase gen stevie – marar – seminte de
chimen (sau nu), fiert simplu si amestecat separat cu legume gatite cu curry
(sau nu), cu alune (sau nu) … sau chiar cu o salatica early spring cu ridichii
de luna, ceapa verde si niste laptuca, cu lamiie si ulei.
Got the idea?
Asa. La friptura merge un vin. Nu stiu de care, asa ca nu ma
pronunt. Pentru orez, ramine

berea
dar rece.

 
4. Dac-ar fi sa ma intrebati pe mine, nimic nu merge acum mai
bine ca o inghetata. Inghetata poate sa fie de orice place onoratilor oaspeti,
de ciocolata, vanilie, lime (mmm), capsuni, orice merge, la mica inspiratie.
Pentru ca va fi servita cu dulceata de trandafir mirositor si dens, de visine
cu sos ca singele, de zmeura (sau si mai rau, de fragi?), de struguri, lasind
doua-trei boabe prin inghetata, fireste, de capsuni, de cirese albe, de ce vrea
sufletul vostru… Tot acolo, printre rotunjimile inghetatei si sosul
dulceturilor, se trintesc si niste alune de padure sau nuci un pic coapte, un
praf de cacao sau betigase de ciocolata, citeva linguri de coniac, si se
decoreaza cu niste langues de chat.
Se serveste … cu lingurita.

 
5. … totusi as avea pofta de niste mincare

Indiana. Nu-sh sa spun de care, de legume sa
fie.

 
Chiar daca mi-ar fi pofta s-o tagui pe Melk, m-abtin… Ma gindesc sa tagui Mack-ul, c-are a povesti, pe i-Dana, pe XXL si pe Jolly.
Advertisements
4 Comments leave one →
  1. 10 Nov 2006 11:48 am

    Asta e de neiertat!
    Femeie…. FEMEE! cum poti sa scrii treburi d’astea cind stii ca ai cetitori pofticiosi ca mineeee? vrei sa m-omori di tat?

  2. 13 Nov 2006 5:25 am

    ceamciuc
    :)

  3. 14 Nov 2006 8:52 am

    Amorale…… (re)cunosti cuvintul??

  4. 17 Nov 2006 2:00 am

    Cam multe pofte. La mancare, inteleg, dar si la taguit?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: