Skip to content

pascalia

10 Apr 2006

Ce hulit e Tradatorul.
Nu i se recunoaste nici macar dreptul de a fi lasat ceva in urma lui.
 Dar fara el scenariul ar fi fost altul. Ce trebuie sa faci, fa repede – i s-a spus. Si a facut. Oh, da, erezie. Nimeni nu-l iubeste. Nu se stie, nu se cunoaste, nu se admite. Si pentru ca ne place mai mult, credem ca s-ar fi omorit in aceeasi zi, mai pe seara.
Dar fericiti sunt cei ce nu au vazut, dar cred 
 
Alt hulit, Necredinciosul.
Cel care n-a crezut pina n-a vazut. 
Apoi, in aceeasi zi, pe seara, fiind prima zi a saptaminii, discipolii lui Isus stateau cu usile bine ferecate de frica Iudeilor, si acolo li s-a aratat Isus si a stat in mijlocul lor si le-a grait ‘Pacea fie cu voi’. Si cind a spus acestea a aratat lor palmele sale si rana din coaste. Si discipolii s-au bucurat, caci il aveau inaintea lor pe Domnul. – vazusera ranile si au acceptat. De ce lui Toma i se refuza asta? De ce e el mai necredincios ca ceilalti? Ba chiar e singurul viteaz, caci nu era acolo pentru ca iesise dupa mincare, in timp ce restul apostolilor se ascunsesera de frica Iudeilor.
 
Ce incet ne ridicam valurile de pe ochi. Ce incet incepe sa ne pese. Ce incet descoperim ca cei care nu sunt asemenea noastra, sunt totusi demni de respect. Ce incet ne reparam greselile. Ce mult vrem sa credem ca suntem singurii care avem dreptate.

Advertisements
10 Comments leave one →
 1. 18 Apr 2006 6:53 am

  …”ce hulit e tradatorul”…pai cum ar trebui sa fie un tradator?, respectat!?…
  …”necredinciosul, alt hulit”…ce frumos ar fi fost daca ar fi crezut fara sa vada si sa pipaie ranile LUI, caci cu adevarat fericiti sunt cei ce cred fara sa vada…poate pentru ca ei nu trec prin “filtrul” mintii ceea ce se adreseaza mai ales inimii…
  …parerea mea…

 2. 19 Apr 2006 9:49 am

  tradatorul nu e chiar un tradator… a fost doar o unealta, si noi i-am ‘lipit’ epitete si-l urim de 2000 de ani. dar el nu e un personaj chiar asa de negativ. fara fapta lui, n-am fi ajuns sa credem in inviere.

  iar necredinciosul.. pai nici ceilalti nu au crezut decit cind au vazut .. cu ce e el mai necredincios ca ceilalti?

 3. 20 Apr 2006 1:52 am

  …pe ce te bazezi cind spui ca poate n-ar mai fi avut loc Invierea…crezi cumva ca nu se gasea alta coada de topor sa-l tradeze pe Hristos si altii ca sa-l rastigneasca?…dar asa s-a oferit Iuda…si nu trebuie sa te pasioneze subiectul ca sa-ti cunosti propria religie (macar asa ca sa nu mai fii atit de “permeabil” la toate “noutatile” religioase ale zilei)…

 4. 20 Apr 2006 7:34 am

  ……atunci cum se numeste cel care-si vinde fratii si pe cel pe care-l numea “Invatatorul”?…iar faptul ca Mintuitorul stia dinainte ce o sa faca el (doar era si D-zeu!) nu justifica in nici un fel fapta lui Iuda…sau poate a crezut ca-i face un bine (dupa mintea lui)…si de ce a primit bani pentru asta?…spunem si gindim toate astea pentru ca avem discernamint si nu pentru al judeca noi pe Iuda (asta o face Hristos singurul Judecator)…

 5. 20 Apr 2006 9:54 am

  intrebare simpla: daca nu ar fi tradat, ar mai fi avut loc invierea?
  si nu il judec. doar gindesc. imi pun intrebari. nu ma pasioneaza subiectul, dar a fost rediscutat de curind. si intrucit multe din cele ce se ziceau la vremea resprectiva si niste multe secole dupa, si pentru care s-au ars oameni pe rug, s-au dovedit a fi altfel decit se credea, si a fost acceptat acest ‘altfel’, n-o sa zic ca pamintul este centrul universului numai de dragul de a crede orbeste chiar tot.
  nu?

 6. 21 Apr 2006 1:13 am

  …oricum nu inteleg cum ar putea sta in calea progresului apropierea omului de Creator…dar mi-e teama ca progresul la care te referi este inteles si folosit pentru a ne indeparta si a uita de D-zeu…vezi bine ca nici natura nu ne mai rabda, vezi epidemiile si razboaiele…sau…poti sa nu le vezi si sa te gindesti la altceva…

 7. 21 Apr 2006 3:28 am

  te referi la razboaie de cite – istoricii zic – o suta de ani? si la epidemii care reduc populatia europei la o treime?! pamintul nu ne mai rabda de citeva sute de ani, si cind colo, ce sa vezi, noi habar n-avem. ba chiar o ducem bine, cind n-o ducem rau.
  nenorociri si cutremure au fost dintotdeauna. sau vrei sa zici ca s-apropie sfirsitu’ lumii?

 8. 21 Apr 2006 11:27 am

  hi hi hi.
  stii bine cit cunosc din ea. eh, dap, cit cunosteam.

  si zau, prefer noutatile zilei unei mentalitati obosite si veheheechi de cind lumea. noutatile fac lumea sa progreseze. si increderea in ele. nu pina la pierderea credintei, nu chiar pina acolo. dar sustin ‘adaptarea’ ei nevoilor interne a fiecaruia.

 9. 21 Apr 2006 12:54 pm

  alegerea iti apartine…

 10. 22 Apr 2006 4:34 am

  in istoria lumii a fost si Potopul dar trebuie sa ajungem pina acolo?..fenomene naturale extreme se petrec azi si asta nu inseamna neaparat ca se apropie sfirsitul lumii ci ca D-zeu ne cearta, poate ne venim in fire…iar daca si calamitati mai mult sau mai putin naturale s-au mai vazut ne duce cu gindul ca n-am invatat nimic din greseli si avem nevoie mereu de corectii…dar… iata ca suntem cu citeva ore inaintea Invierii Domnului asa ca sa ne bucuram…Paste Fericit si de pe acum Hristos a Inviat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: